Tända en eld. Den ena dumpar helt enkelt en vedhög, den andre bygger en försiktig hög. En eld kan brinna kort och varm, eller långsam och mindre varm. Du kan göra en hel kväll med en liten vedhög, eller så kan du bränna en halv pall på en kväll. Allt beror på hur du tänder elden. Detta är det perfekta sättet att göra upp en eld, som tar lång tid med veden.

1. Tändning
Du eldar med tändning. Det är smala träpinnar och ribbor som man staplar på varandra. Det är bäst att göra en konstruktion av dem genom att stapla dem vridna. Längst ner i eldstaden (eller i eldstaden eller eldstaden) lägg 3-4 ved bredvid varandra. Sedan lägger du 3-4 tänder på den på tvären. På så sätt fortsätter man att bygga ett slags öppet block där luft kan komma in på alla sidor. Du gör högen fyrkantig, så om den är 4 tänder bred så gör du den också 4 tänder hög.

2. Att stapla ved
Du börjar arbeta med vedklossar eller annat virke som du har runt högen med tändning. Placera två block diagonalt mot varandra över tändningen. Sätt sedan andra block mot den. En liten eld kan bestå av 4-5 stockar, en stor eld kan ha 8-10. Blocken är vinklade runt tändningen, men det måste finnas tillräckligt med luft mellan dem.

3. Tänd elden
Nu ska du tända elden. Du kan tända tändningen direkt. Detta kan dock ta lång tid och är ibland ganska svårt. Därför kan du även använda tändare eller speciella träspån. På så sätt kommer du snabbt att få eld från tändningen. Veden som har lagts runt den behöver lite mer tid för att fatta eld. Värmen från tändningen gör att stockarna börjar glöda. Med tiden kommer elden att avta något när tänderna sönderfaller. Stockarna brinner nu bra och håller elden vid liv. Då och då kan du mata elden med en ny stock.

4. En effektiv eld av tjocka stockar
Det finns en mycket enkel regel för att bestämma hur mycket ved du behöver. Ju torrare trä, desto snabbare smälter det. Och ju tjockare trä, desto längre kan du hålla med ett block. Det betyder dock inte att du ska välja vått och tjockt trä. Särskilt blött ved brinner mycket ineffektivt. Man ska helst gå på trä med ca 20-30% luftfuktighet. Det ska inte vara fuktigare, för då besväras du för mycket av röken. Om träet är torrare smälter det snabbare. Välj tjocklek och storlek på stockarna efter eget bruk. Ju större elden är och ju längre du vill ha den brinnande, desto större stockar behöver du.

Att elda är inte alls svårt. Du måste dock göra rätt för att hantera det lite effektivt. Detta sätt att elda på är mycket lämpligt för trädgårdsspisen, trädgårdsspisen, eldstaden och till och med för grillen. Även om man i det senare fallet inte använder ved utan kol. För övrigt är det inte klokt att använda andra träslag när man eldar. Mycket (bygg-)virke har impregnerats eller bearbetats, vilket gör att skadliga ångor kan frigöras.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *